Vicognehoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Vicognehoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve, sinds 1971 horecabedrijf, en gelegen midden de gelijknamige wijk. In oorsprong eigendom van de premonstratenzerabdij van Vicogne en teruggaand tot de 13de eeuw; mogelijk beschadigd tijdens het beleg van Oostende (1601-1604). Huidige hoeve dateert in kern van 1707 en is aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).

Lage, langgestrekte hoeve van verankerde baksteen, onder meer witgekalkt, onder onderbroken zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen); zuidoost-georiënteerde voorgevel uitziend op weiland en tennisveld. Achterliggend, geasfalteerd erf met rosmolen. Oorspronkelijk deels omgracht.

Wagenhuis links + dwarsschuur + vier staltraveeën + boerenhuis van vijf traveeën onder meer twee hogere opkamertraveeën rechts + twee traveeën. Centraal gedeelte bewaart nog grosso modo het 18de-eeuwse uitzicht; wagenhuis gedateerd 1882 door middel van muurankers in de linker zijpuntgevel met topstuk van overhoeks gestapelde tegels; rechter gedeelte dateert van 1981 zie gevelsteen van rechter zijgevel met opschrift "Gedeelte uitgebrand 4-10-'80. Herbouwd 20-3-'81". Dakvenster met puntgevel boven de voordeur. Voornamelijk rechthoekige muuropeningen resulterend uit 19de- en 20ste-eeuwse aanpassingen.

Dwarsschuur: rechthoekige poort, sleutelgatvormige lichtgleuven, aandaken met muurvlechtingen en radvormig uilengat. Achtergevel: ter hoogte van woonhuis, galerij op bakstenen pijlers, voorts ook recentere aanbouwsels. Interieur: behouden huisbalk met geprofileerde balksloffen voorzien van zaagmotief.

Ronde rosmolen (diameter 6,15 meter) van witgekalkte baksteen onder tentdak (oorspronkelijke strobedekking, nu vervangen door golfplaten en bamboe). Het paard liep rond binnen in de molen, een uitzondering voor dit rosmolentype in de kuststreek. Rode baksteen ook aangewend voor de bevloering binnenin. Wand met 22 verluchtingsspleten. In werking tot circa 1918. Verdwenen installatie.

• DEVLIEGHER L., Rosmolens in de Westvlaamse Kuststreek, Brugge, 1983, p. 278-280.
  • ROTSAERT D., Toponymisch glossarium van Bredene. Van Aalstraat tot Zwin,, in Bredeniana. Jubileumboek 900 jaar Bredene, Bredene, 1988, p. 79.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien