Villa Duinrust

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Duinrust

Beschrijving

Benaming, zie opschrift in stenen van hekpijlers. Blik­van­gende, eclec­tische villa gesigneerd architect André-Louis Daniëls (Oos­ten­de), circa 1908 gebouwd voor Gentse antiekhandelaar Van­hove en gelegen op hoekperceel bij de Peter Benoitlaan. Voor­tuin, om­muurd en met twee smeedijzeren toegangshekken tussen bak­ste­nen pij­lers; onder meer bekronende leeuw met wa­pen­schild, evenals tuinornamentiek.

Grosso modo L-vormig gebouw met souterrain en één bouwlaag onder leien wolf- en dito zadeldak met getrapte dakvensters, in de oksel gedo­mi­neerd door ronde huistoren overgaand in achthoekige plattegrond ter hoogte van het belvedère onder spits met ajuinbekroning. Rode bak­steen­bouw met afwis­selend ge­bruik van blauwe Boomse klom­pjes voor korf­bogige ontlas­tingsbogen van rechthoekige vensters met boogveld in vis­graat­ver­band. Typerende verwerking van gerecu­pereerde natuurstenen ornamenten onder meer car­tou­ches en voluutcon­soles. Grosso modo be­hou­den hout­werk; lui­ken; kleine roe­den en onder meer ook glas in lood.

Verdiepte rondboogdeur met uitgewerkte sluitsteen. Bordes met dubbele steektrap, gedateerd wapenschild "1650". Deels be­glaas­de to­ren­deur met eenvoudig trap­pen­bor­des. Zijt­rapge­vels, links met houten loggia op engelencon­sole.

• HANDSCHOEWERKER E., 2. Oude villawijk – Bredene Duinen, in Ter Cuere, Jaarboek 1987, p. 86.

Bron: DELEPIERE A., DEVOOGHT K., GILTÉ S. & VANNESTE P. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Bredene, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL50, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien