• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis met dienstgebouw en serre

Beschrijving

Burgerhuis aan het dorpsplein op de hoek met de Molenstraat. Als eerste huis aan de zuidelijke straatzijde van de Dorpsstraat ingeplant tegenover de noordelijke koorzijde van de Sint-Machariuskerk.

Historiek

Volgens kadastergegevens bouwde J.-B. De Proost, koster van Laarne in 1857 dit huis na afbraak van een minstens sinds begin 19de eeuw bestaande woning. Later (voor 1895) vergroot met een kleine achterbouw en een dienstgebouw aan de Molenstraat; ook de serre die tegen de zuidzijde van de tuinmuur paalt werd in die periode toegevoegd. Later in gebruik als dokterswoning van Florimond De Visscher die van 1921 tot 1941 tevens het burgemeestersambt van Laarne bekleedde.

Beschrijving

Rechthoekig bakstenen breedhuis met lijstgevel als voorgevel, hoofdvolume van vijf traveeën met één bovenverdieping, onder zadeldak (kunstleien). Rechts daarvan, aansluitend smal afzonderlijk enkelhuisje van twee traveeën onder pannen zadeldak; vroeger in gebruik als apotheek en consultatiebureau bij het doktershuis.

Neoclassicistisch dubbelhuis met typerende geaccentueerde hardstenen deuromlijsting op neuten en met afdekkende rechte kroonlijst. Bredere stoep met eenvoudige voetenschrapper. Evenwichtige gevelopbouw door de groepering van de drie middentraveeën, door een breder penant afgescheiden van de uiterste venstertraveeën. Karakteristieke donkergrijze gevelberaping in contrast met de gewitte vlakke bepleisterde elementen zoals van de bandomlijstingen rond de rechthoekige vensters, van de smalle banden op de gevelhoeken, van het hoofdgestel met geprofileerde architraaflijst en brede vlakke fries. Een brede uitspringende kroonlijst op modillons lijnt de gevel af. In de voorgevel bleef het oorspronkelijke houtwerk van de ramen behouden. Hogere benedenvensters voorzien van gewitte luiken (vernieuwd). Voordeur met verzorgd houtwerk, bovenlicht en twee deurlichten met decoratief traliewerk. Verankerde bakstenen achtergevel met licht getoogde vensters recent voorzien van nieuwe kunststoframen. Gewitte houten luiken met lichtopeningen aan de benedenvensters. De omlijste achterdeur met geometrisch getraceerde deurlichten bewaart een decoratieve beglazing met bloemmotieven, deels in geëtst glas en deels in geslepen rood gekleurd glas.

Interieur

Behouden oorspronkelijke indeling met typerende centrale gang met kamers aan weerszij ervan. Ruime, tweedelige kelder met parallelle gedrukte tongewelven onder de linker huishelft; keldervloer van rode vierkante vloertegels. Bakstenen keldertrap met kwartslag met kelderdeur in de keuken. Twee getraliede keldervensters in de voorts blinde linker zijpuntgevel. In de gang, bewaarde ruitvormig gelegde polychrome tegelvloer (twee verschillende formaten) met fraai geassorteerde kleuren en rijk decoratief patroon; eenvoudiger tapijttegelvloer in de rechter voorkamer, in de achterliggende keuken met dambordpatroon. Houten trap met geprofileerde trappaal. Salons met schouwboezem met neoclassicistische stucdecoratie, onder meer met pilasters met Korinthisch kapiteel; plafond met geprofileerd omlopend lijstwerk; schouwfront met neoclassicistisch getinte marmeren schouwmantels tussen twee aansluitend ingebouwde lage tweedeurskasten; kenmerkend voor het derde kwart van de 19de eeuw. Keuken met smalle Vlaamse haard met typische geprofileerde houten bordenlijst.

Bijgebouwen

Bijgebouwen in de bijhorende tuin achter het huis. Voormalig koetshuis met stal schuin achter de woning met lijstgevel aan de Molenstraat, nu een garage. Eenvoudig bakstenen bijgebouw onder een half schilddak (pannen en kunstleien). Tuingevel met gedichte korfboogpoort en lage getoogde staldeur.

Tuin

Tuin achteraan afgesloten door een bakstenen muur deels met hekwerk en tuinhek aan gemetste hekpijlers. Serre op lage bakstenen stoel tegen de zuidzijde van de tuinmuur.

• Vlaams ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, onroerend erfgoed, archief.

Auteurs: Verbeeck, Mieke