Groen Roose en 't Rood Leeuwken

Beschrijving

Twee gekoppelde, traditionele diephuizen van het type éénkamerwoning, opklimmend tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De metser Jean Mathieu Coninckx vergrootte in 1846 de oorspronkelijk lage rechthoekige deur van nummer 61 tot zijn huidige vorm.

De woningen van twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), tellen twee traveeën op de begane grond en één hogerop. Trapgevels van zes treden, het recent gerenoveerde nummer 61 in verankerde baksteenbouw met spaarzaam gebruik van zandsteen (speklagen, lateien), het nummer 63 gecementeerd en beschilderd. Aangepaste rechthoekige deur-, vensteropeningen en keldermonden. In de top rechthoekig luik, in nummer 61 met zandstenen latei op kraagstenen onder een steigergat.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1846#108 en foto FOTO-OF#6966.