Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Beschrijving

Burgerhuis in Louis-Philippestijl met gevels aan de Hoornstraat en de Lange Noordstraat, opgetrokken naar een ontwerp door de architect Bartholomeus De Proost uit 1853 1853. Opdrachtgever was de koopman en reder François Xavier Hubert Vrancken-Gevers (°1815), gehuwd met Anne Victoire Joséphine Gevers (1814-1849), dochter van de suikerraffineur Henri Gevers, met wie hij vijf kinderen kreeg. De firma die Vrancken-Gevers in 1835 oprichtte, handelde aanvankelijk in granen, later ook in wol en katoen. Hij startte in 1837 met de uitgave van de Revue commerciale en maritime d'Anvers, die later zou opgaan in Le Précurseur. Tot het bouwproject behoorde ook het vandaag verdwenen handelspand van de bouwheer, op het aanpalende perceel aan de Lange Noordstraat. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. In de Lange Noordstraat liet hij in 1860 nog een tweede burgerhuis bouwen.

Het burgerhuis Vrancken-Gevers is representatief voor het oeuvre van Bartholomeus De Proost, die na studies aan de Antwerpse academie en een stage bij architect Louis-Auguste Serrure, vanaf omstreeks 1850 een zelfstandige praktijk uitbouwde. Tot zijn belangrijkste realisaties behoren de eenheidsbebouwing en het poortgebouw van de Sint-Pauluskerk in de Sint-Paulusstraat, ontworpen in 1854 en 1859.

Rijwoning met L-vormige plattegrond, drie traveeën breed en drie bouwlagen onder een zadeldak. Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, vandaag gecementeerde lijstgevels, op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie telkens de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met balustrade en voluutconsoles. Verder beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema.

De bredere, en meer voorname hoofdgevel aan de Lange Noordstraat, onderscheidt zich door een rondboogdeur en -vensters met doorgetrokken imposten op de begane grond, rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken, en een markant klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op gekoppelde voluutconsoles. Het aanpalende bedrijfspand met een gevelbreedte van vijf traveeën, telde eveneens drie bouwlagen onder een zadeldak.

De meer bescheiden gevel aan de Hoornstraat, onderscheidt zich op de hoofdverdieping door een geajoureerde balkonborstwering en een vensterentablement met typische voluutbekroning op consoles. Door het toevoegen van een vierde bouwlaag bleef van het hoofdgestel enkel de houten kroonlijst op modillons bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1853#825 en 1853#829.