Poortrisaliet in Lodewijk XIV-stijl

Beschrijving

Poortrisaliet in Lodewijk XIV-stijl uit de eerste helft van de 18de eeuw, geïntegreerd in een nieuwbouwkantoor uit 1979-1981. Het risaliet vormt het laatste restant van een herenhuis met traditionele kern dat opklom tot de 17de eeuw, en werd aangepast in de 18de eeuw, mogelijk ook in de 19de eeuw. De rijwoning met enkelhuisopstand telde oorspronkelijk zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Een marmeren gevelplaat herinnert aan drie kunstenaars-bewoners van het pand: Jan "de fluwelen" Breughel (1604-1610), David Teniers (1642-1663) en Jan Erasmus Quellinus (1663-1708).

Het risaliet wordt gemarkeerd door een frontispice uit blauwe hardsteen, gevat tussen geblokte lisenen en bekroond door een gebogen fronton op consoles. Spiegelboogpoort in met spiegels bewerkte, kwarthol geprofileerde omlijsting, voorzien van neuten, imposten en een voluutsleutel, gevat in een spiegelboogveld, onder een gestrekte waterlijst. Hierbij sluit een spiegelboogvenster aan, eveneens in kwarthol geprofileerde omlijsting met imposten, onder een gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden. Beide hebben een fraaie ijzeren waaier in het bovenlicht. Een oculus in geprofileerde hardstenen omlijsting met voluutsleutel, onder een gebogen houten kroonlijst met tandlijst op gestrekte uiteinden, vormt de bekroning. Oorspronkelijk vormde dit risaliet de rechter travee van een bepleisterde en beschilderde lijstgevel met bewaarde muurankers, en voorts eenvoudige rechthoekige vensters met lekdrempels en tralies op de begane grond.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 18#60693 en 18#61568.