Sint-Niklaas

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Niklaas

Beschrijving

Traditioneel breedhuis uit de 17de eeuw, dat de overbouwde doorgang naar de Sint-Nicolaasplaats incorporeert, en eertijds eveneens toebehoorde aan het meerseniersgilde.

Rijwoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (pannen). Gerestaureerde, verankerde lijstgevel met getrapt dakvenster boven de middenpartij, in bak- en zandsteenbouw. Op de bovenverdieping, aangepaste vroegere kruiskozijnen, met bewaarde kwartholle negblokken en verlaagde dorpels. Boven de eenvoudige daklijst een imposant tweeledig dakvenster met getrapte top van vijf treden en topstuk, geopend door twee rondboogvensters in zandstenen omlijsting met sluitsteen, waarboven een luikgat met uitstekende latei en steigergat. De brede schouderboogpoort in hardstenen omlijsting van de doorgang, dateert uit het midden van de 18de eeuw.

Houten winkelpui in art-nouveaustijl, in 1907 geplaatst door de aannemer-schrijnwerker Alphonse Van Looveren-Van De Leur. Pui met zijportaal, pilasters, rolluikkast, en typisch bovenlicht, het schrijnwerk met roeden in zweepslagstijl.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo