Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis gebouwd in opdracht van de familie Dellafaille-Geelhand, naar een ontwerp door de architect Jacques Van Cuyck uit 1840, mogelijk met oudere kern. Oorspronkelijk twee bouwlagen hoog, werd het pand in 1880 in opdracht van E. della Faille met een derde bouwlaag verhoogd door de architect Edmond Leclef, die vermoedelijk ook het geveldecor toevoegde. Gesloopt in 1986 voor een kantoorgebouw.

Rijwoning met bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een leien zadeldak. Geleed door de puilijst legt de compositie de klemtoon op het inkomrisaliet in de linker travee, dat wordt geaccentueerd door de hardstenen inrijpoort met pilasters en entablement uit 1840, en op de bel-etage door pilasters en een gebogen fronton uit 1880. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, op de bel-etage geaccentueerd door een gestrekte waterlijst, guirlandedecor en onderdorpel, op de tweede verdieping in volledig omlopende omlijsting met oren en bewerkte sleutel. Klassiek hoofdgestel, de fries met panelen en medaillons, de houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Verbouwde winkelramen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1840#73 en 1880#761.