Traditioneel diephuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditioneel diephuis

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Lange Brilstraat en Venusstraat, uit het midden van de 16de eeuw. Van de restauratie omstreeks 1980 dateert het jaartal 1547 in de geveltop. Hoekhuis van twee bij twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Lange Brilstraat, leien). Trapgevel van zeven/zes treden en zijgevel met een getrapt dakvenster van drie treden, beide met schouderstukken en bekroond door een overhoeks topstuk. Bak- en zandsteenbouw met speklagen, verankerd door muurankers met gekrulde spie. Aangepaste, rechthoekige deur- en vensteropeningen - vroegere kruiskozijnen - met kwartholle negblokken en vernieuwde dorpels op begane grond en bovenverdieping. Tweeledige geveltop met waterlijst, geopend door een rechthoekig drielicht met lager middenluik, en hogerop een rechthoekig luik, beide onder een geprofileerde druiplijst en een latei op kraagstenen; zelfde rechthoekige opening en balkgat in het dakvenster. De zijgevel is afgewerkt met een overhoekse tandfries.

Op de hoek Onze-Lieve-Vrouw met kind door Geneviève Hardy uit 2004, met een oude, minstens 19de-eeuwse globe-console en metalen baldakijn. De oorspronkelijke Madonna toegeschreven aan de beeldhouwer Karel Geerts van omstreeks 1850, stortte op 19 februari 1970 van de gevel en was onherstelbaar vernield. Het huidige beeld, een polyester afgietsel van een kleimodel, is naar type en voorstelling een geactualiseerde interpretatie van het verloren exemplaar. Onze-Lieve-Vrouw met kind op de linkerarm en scepter in de rechterhand, staat op een maansikkel geflankeerd door engeltjes.