Neoclassicistisch burgerhuis en 16de-eeuws hofje

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters op individuele lekdrempels. Klassiek hoofdgestel met gelede architraaf en houten kroonlijst op klossen.

In de rechter travee rechthoekige doorgang met latei op langgerekte kraagstenen en voorzien van ijzeren hek. Deze doorgang loopt uit op een achterbuurt met lage 16de-eeuwse huisjes, in de volksmond zogenaamd "Het Hofje" of "Achter de Koeiboer". Aan de westzijde serie gepikte en gekalkte huisjes met getoogde deur- en vensteropeningen onder een doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen). Aan de oostzijde eveneens huisjes van één bouwlaag met rechthoekige doorbrekingen onder pannen zadeldak met dakkapellen; verderop twee verankerde puntgevels onder diepgerichte zadeldaken (Vlaamse pannen) met tegen de gevel een Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind op linkerarm onder en luifel en met een grote smeedijzeren lichtarm.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine