Landhuis Paviljoen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Paviljoen

Beschrijving

Sedert 1987 clubhuis van de NV Kempense Golfclub. In 1843 kocht de heer Losson 79 hectare grond ten zuiden van de weg Mol-Lommel; hij bouwde er een hoeve, de zogenaamde "hoeve Losson" die op het kadaster werd ingetekend in 1848; de bijhorende wateringen ter plaatse van het huidige golfterrein dateerden uit het begin van de jaren 1850. De hoeve werd in 1865 gesloopt en vervangen door een complex van diverse gebouwen waarvan enkel het paviljoen overblijft. De bijhorende gronden werden in 1986 ingericht als golfterrein.

Vrij sober landhuis op U-vormige plattegrond, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Witgeschilderde baksteenbouw op gepikte plint, anderhalve bouwlaag onder complexe bedaking (mechanische pannen). Beluikte vensters, steekbogig onder druiplijst op de begane grond, rechthoekig op de bovenverdieping. Uitspringend ingangsportaal in de middentravee: rechthoekige deur met roedeverdeling in het bovenlicht. Aangepast interieur.

• S.N., Van Groote Heide tot Rauw 1889-1989, Tessenderlo, 1989, 225-246, 317.