Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp door Antoine Feyt uit 1879, opgetrokken in 1880. Opdrachtgever was de arts P.E. Frémie. Het gebouw is representatief voor het oeuvre van de architect, die in Antwerpen van begin jaren 1870 minstens tot omstreeks 1900 actief was. Het overwicht van zijn productie bestaat uit conventionele neoclassicistische burgerhuizen van dit type.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui, met een vitrine tussen zijportaal en privé-ingang, bewerkte pilasters, een entablement, en een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand van e bovenbouw aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren en onderdorpel, op de eerste verdieping geaccentueerd door diamantkoppanelen boven de latei. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Verbouwde pui.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1879#1329-1330.