Directeurswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning

Beschrijving

Naar verluidt voormalige directeurswoning, opgetrokken circa 1925 in opdracht van de glasfabriek Glaverbel, zie gehuchtsinleiding Gompel.

Typische villa met omringende tuin, op het kadaster geregistreerd in 1926; uitzicht enigszins afwijkend van de overige huizen van de fabriekswijk; baksteenbouw met verspringende volumes van vier + één travee en twee à één bouwlagen onder gecombineerd schild- en zadeldak (schuin ingeplant ten opzichte van de straat, mechanische pannen).

Dubbelhuis met verhoogde begane grond; lijstgevel gemarkeerd door grote rechthoekige vensters en gebogen erker rechts. Tot puntgevel verhoogde, uitspringende travee (trapkast) links van de rechthoekige deur die geflankeerd wordt door rechthoekige venstertjes onder doorlopend, gebogen bovenlicht. Rechts lager aanbouwsel onder tot terras uitgebouwd plat dak.

Eenvoudig interieur met bewaarde deuren, trap, marmeren schouwen en cementtegelvloeren.

Ten oosten octogonaal tuinpaviljoentje van beton met verwijzing naar de fabrikant "J. Chabeau & Cie Braine l'Alleud"; aangrenzende bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Fraaie serre achteraan in de tuin.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen 1926/81.