Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Gemeenteschool opgericht naar ontwerp van J. Taeymans van 1929. Werken aangevat in 1931; inhuldiging op 12 juli 1932.

Typisch eigentijds schoolgebouw van één bouwlaag met bakstenen lijstgevel geflankeerd door licht uitspringende puntgevels, onder steil schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) in combinatie met haakse zadeldaken ter hoogte van de puntgevels.

Verder uitspringende puntgevel als centrale ingangstravee met decoratief verwerkte baksteen die samen met de arduinen lekdrempels de vorm van een kruis heeft. Karakteristieke vensterregisters met kleine rechthoekig venstertjes en typisch houtwerk.

• BERGHMANS C. e.a., Fier is Ginderbuiten. Van arme heikeuters tot welvarende Molse buurtschap, Mol, 1996, 331-341.