Parochiekerk Sint-Antonius

Beschrijving

De stijgende bevolking ten gevolge van de toenemende industrie lag aan de basis van de oprichting van een kapelanie, afhankelijk van Achterbos; ze werd goedgekeurd door de kerkraad Sint-Apollonia - Achterbos op 26 januari 1933. Eerstesteenlegging van de huidige kerk op 10 oktober 1948, inwijding op 18 december 1949. Het gehucht werd pas in 1964 als zelfstandige parochie erkend.

West-oost-georiënteerde basiliek met neoromaanse reminiscenties en asymmetrisch geplaatste toren in zuidoostelijke hoek. De plattegrond naar ontwerp van R. Van Steenbergen (Beerse) van 1947, ontvouwt een driebeukig schip van vijf traveeën met deels ingebouwde toren in de zuidoostelijke hoek, en aan westzijde een lager koor van één rechte travee met halfronde sluiting en omlopende sacristie en bergplaats.

Baksteenbouw onder leien zadel- en lessenaarsdaken. Rondboog als dominante in de vormgeving van onder meer muuropeningen. Vierkante toren met lichtgleuven en rondbogige galmgaten onder ingesnoerde naaldspits. Oostelijke puntgevel met drieledige rondboogportiek op zuilen met teerlingkapitelen.

Vrij donker bakstenen interieur met rondboogarcade en zichtbare kap.

• Architectuurarchief Vlaanderen, Fonds R. Van Steenbergen, nummer 456.
  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Dossier A/1077.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, plannen 20, Mol-Donk, dossier 1.
  • S.N., Mol-Donk... zoals het groeide, Mol, 1993, 191-205.