Openlucht-kruisweg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Openlucht-kruisweg

• is aangeduid als beschermd monument Openlucht-kruisweg

Beschrijving

Openlucht-kruisweg van 15 kapellen, gelegen in een bosrijke omgeving met duinenreliëf. De veertien statiekapelletjes, in opgaande, rechte rij naar de top van de "Heilige Kruisberg" met de grotere Heilige Kruiskapel, vertonen een identiek neobarok uitzicht en werden opgetrokken vanaf 1815 onder impuls van de toenmalige pastoor; de nodige fondsen werden bijeengebracht door de boeren van Achterbos en enkele notabelen. Laatste restauratie in 1988.

Bakstenen statiekapelletjes met bepleisterde en witgeschilderde neobarokke topgevels onder leien zadeldakjes (nok loodrecht op aarden weg); rechthoekige deuren onder driehoekig bovenlicht; bepleisterde interieurs, heden met gepolychromeerde, plaasteren halfreliëfs die de kruiswegstaties uitbeelden en afkomstig zijn uit de kerk van Vaulx nabij Chimay; de oorspronkelijke kruiswegschilderijen, naar verluidt kopieën van de kruisweg in het Colosseum van Rome, verdwenen reeds begin 20ste eeuw.

Grotere 18de-eeuwse kapel, zogenaamd "Heilige Kruiskapel", reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-1777, gelegen ten noorden van de veertien statiekapellen; grosso modo gelijkaardig uitzicht met uitzondering van de rondboogdeur tussen twee rondboogvenstertjes.

• KINNAER A., De kapellen van Mol, Mol, 1983, 6a-6c.
  • S.N., Profiel van Mol, Mol, 1971, 319-321.