Schoolcomplex Salus Nostra

Beschrijving

Vrij monumentaal schoolcomplex met aangrenzend klooster rechts, waarvan het oudste gedeelte, met name de onderste bouwlaag, werd opgericht als meisjesschool in 1924 naar ontwerp van bouwmeester Aug. Ceulemans (Lier), zie gedenksteen in de vierde en achtste travee.

Schoolvleugel van vijftien traveeën en oorspronkelijk één, naderhand twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Bakstenen lijstgevel met segmentbogige benedenvensters, latere bovenverdieping met rechthoekige vensters. Risalieten in vierde, achtste (met puntgevel) en twaalfde travee.

Rechts aansluitend klooster, van 1926, eveneens naar ontwerp van A. Ceulemans. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak (nok loodrecht op straat, kunstleien). Rondbogige en steekbogige muuropeningen.

Ten zuiden latere vleugels onder meer art-decogetint complex van 1926-1932, zie gedenkstenen, opgericht als Middelbare Landbouw-huishoudschool voor meisjes, vanaf 1958 Technische en Beroepsschool: baksteenbouw van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Gevelhoge driehoekige erker en rechthoekige muuropeningen; ook hier is de bovenste bouwlaag een latere uitbreiding, zie bouwaanvraag van 1939 naar ontwerp van F. Vandendael uit Heverlee.

• Archief Technische Dienst Mol, 1.778.511, Bouwaanvragen, 1939/3.
  • S.N., Achterbos vroeger en nu, Mol, 1989, 357-385.