erfgoedobject

Eenheidsbebouwing

bouwkundig element
ID
52744
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52744
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Sterk aangepaste, symmetrisch opgebouwde eenheidsbebouwing, die een groot deel van de noordwestzijde van het plein inneemt. De bouwaanvraag tot het bouwen van zes woningen op het Rond voor rekening van G. Cools, dateert van 27 maart 1936; de eenvoudige klassieke plattegronden zijn uitgewerkt in spiegelbeeld.

Centraal gedeelte met gebogen, ten dele getrapte bekroning, aan weerszijden geflankeerd door een puntgevel en lijstgevel met centraal, getrapt dakvenster. Heden grotendeels witgeschilderd ensemble, voorheen met contrasterend en decoratief uitgewerkt metselwerk.

Verschillende travee-indeling en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Overwegend aangepaste, rechthoekige bovenvensters, waaronder bewaarde kruiskozijnen in de buitenste panden; de kruiskozijnen van het centrale gedeelte werden vervangen. Heden gewijzigde begane gronden; de oorspronkelijke rondboogdeurtjes in de panden met puntgevel moesten wijken voor aanpassingen, onder meer in het kader van de huidige winkelfuncties.

  • Archief Technische Dienst Mol, 1.778.511, Bouwaanvragen, 1936/3.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De symmetrisch opgebouwde eenheidsbebouwing (nummers 6-9) werd met uitzondering van het rechter pand (nummer 6) gesloopt. De erfgoedwaarde van het geheel is verdwenen.

  • Informatie verkregen van de gemeente (5 februari 2015).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eenheidsbebouwing [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52744 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.