Dekenij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dekenij

Beschrijving

Voormalige dekenij, volgens jaarankers gedateerd 1755. Vermits Mol minstens vanaf de 16de eeuw geen volwaardige pastorie bezat, werd in 1755 een perceel grond aangekocht voor de bouw van een nieuwe pastorie; het werd begrensd door de Molenstraat, de Molse Nete en een verbindingsweg naar de Molse Nete.

De Brusselse bouwmeester Servais werd aangesproken voor het opmaken en het uitwerken van het bouwplan; wegens allerhande perikelen werd uiteindelijk de bouwdeskundige broeder Isidoor van de abdij van Averbode belast met het opmaken van het lastencohier. Werken voltooid in 1757.

Tijdens de Franse periode tot in 1809 tijdelijk in gebruik als gendarmerie, naderhand gemeentelijk en heden particulier bezit. "Verbeteringswerken" werden uitgevoerd naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1875; het dak werd vernieuwd en voorzien van dakvensters, de deur werd eveneens vervangen en op de begane grond werden luiken voorzien; tegelijkertijd werd een stal gebouwd en een afsluitingsmuur.

Halfvrijstaand breedhuis met neoclassicistisch uitzicht. Deels ommuurde, deels omhaagde tuin achteraan. Heden met schijnvoegen gecementeerde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint; dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien).

Benadrukte deurtravee met rechthoekige deur in arduinen entablementomlijsting; bovenlicht met ijzerwerk waarin monogram; bekroond door hoger gelegen deurvenster met balkon, afgezet met gebombeerde, ijzeren balustrade. Eenvoudige rechthoekige vensters, beluikt op de benedenverdieping, op vernieuwde arduinen lekdrempels. Aflijnende houten kroonlijst. Zijtuitgevels met muurvlechtingen, aandaken en schouderstukken.; rechts een gerenoveerd aanbouwsel.

Voormalige stal achteraan rechts, van circa 1875.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, plannen 4, Mol, dossier 1.