Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), met oeils-de-boeuf; huidig uitzicht uit het vierde kwart van de 19de eeuw, zie kadasterschetsen en bouwaanvraag tot veranderingen van 18 juni 1896; het pand kreeg toen een nieuw volume, werd aanzienlijk verhoogd, de vensters werden voorzien van omlijstingen met sluitsteen en het dak van oeils-de-boeuf.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel: begane grond gemarkeerd door imitatiemuurbanden en rechthoekige deur in arduinen entablementomlijsting. Rechthoekige vensters, beneden met diamantkopsluitsteen, boven in geriemde omlijsting met rocaille sluitsteen. Klassieke gevelbeëindiging in de vorm van een panelenfries en aflijnende houten kroonlijst op modillons. Beraapte linker zijgevel met rechthoekige vensters, respectievelijk in vlakke en geriemde omlijsting.

Interieur met bepleisterde plafonds: omlopend stuclijstwerk met planten- en vruchtenslingers, en centraal rozet.

• Gemeentelijke Archief Molse Kamer voor Heemkunde, 1.778.511, Bouwaanvragen, 1891-1900, nummer 9024.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen, 1897/50.