Gemeentehuis van Mol

• is aangeduid als beschermd monument Gemeentehuis Mol

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Mol

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, opgetrokken in 1805, naar een ontwerp van 1804. Gebouwd als "mairie" als stenen getuige van het toenmalige Franse Bewind. Door de inplanting vóór de kerk werd immers duidelijk gesteld dat men bij geboorte, huwelijk of overlijden eerst de burgerlijke instanties moest kennen: de staat stond boven de kerk, die in dienst van het staatsgezag stond. De linker zijde van het gebouw diende tot 1935 als vredegerecht; heden op de benedenverdieping ingericht als VVV-kantoor en op de bovenverdieping als tentoonstellingsruimte voor de Molse Kamer voor Heemkunde en Historisch Museum, waar diverse aspecten van de Molse geschiedenis en het volksleven worden belicht.

Vrijstaand dubbelhuis in classicistische stijl van 1804-1805. Bepleisterd en beschilderd complex van vijf en twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de oostzijde van Markt, leien). Lijstgevels met omlopende klassieke houten kroonlijst op klossen, boven de deurtravee uitgewerkt tot driehoekig fronton. Rechthoekige vensters met vernieuwde ramen in geprofileerde, beschilderde omlijstingen met rocaille sluitsteen; rechthoekige deur in entablementomlijsting met tot balkonplaat uitgewerkte kroonlijst voor het hogere deurvenster; smeedijzeren balkonleuning. Aangepast interieur.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier A/1465/2.