Dorpswoning Hooghuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning Hooghuis

Beschrijving

Sterk aangepast breedhuis met traditionele kern, door middel van jaarankers 1617 gedateerd en gelegen op een natuurlijke heuvelrug. Opgetrokken door Jacob Belmans, smid van beroep, zie eigendomsakten en het smeedijzeren merkteken van meester-smid in de vorm van een met pijlen doorboord hart. Oorspronkelijk was het jaartal ook verwerkt in het metselwerk, doch door vroegere verbouwingswerken bleef enkel het cijfer zes bewaard.

Naderhand diverse eigenaars en functies onder meer herberg. Grondig verbouwd in 1925 met onder meer afbraak van een haard en de opkamer; aan de zuidzijde werd het huis verbreed en uitgebreid met een bakhuis, broodoven, varkenshok en W.C.; de binnenindeling werd gewijzigd en de voorgevel kreeg een gecementeerde plint; vermoedelijk werd in deze periode ook de oorspronkelijke rondboogdeur vervangen door een rechthoekige. In zijn toenmalige toestand gerestaureerd in 1978-1983 met onder meer het vervangen van het schrijnwerk en het jaaranker 7, het weghalen van de luiken om het jaartal zichtbaar te maken en het opnieuw openmaken van de muuropeningen in de gevel aan de Beemdenstraat.

Nu eenvoudige baksteenbouw op gecementeerde plint, vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder geknikt, licht overkragend zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Lijstgevel met aangepaste rechthoekige muuropeningen, zie bouwnaden. Linker zijgevel met houten kozijnvenster, hogerop rondboogvenster, oorspronkelijk een laadluik, zie de sporen van een hijsinstallatie in het dakgebint, en heden gedichte uilengaten.

Interieur met één bewaarde haard en ten dele bewaarde houtstructuur: eiken moerbalken voorzien van sloffen met zaagtandmotief; eiken dakgebint met pen- en gatverbindingen; kelder met tongewelf. Gerestaureerde waterput op het erf achteraan.

• NUYTS R., Het Hooghuis, Leven in Ginderbroek 11, Uitgave Wijkcomité-Ginderbroek, 1996.