Gemeenteschool

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool, ingeplant tussen de Lakenmakersstraat, het Rondplein en de Corbiestraat. Het oorspronkelijke complex werd voltooid in 1852 door aannemer Peeters (Turnhout); de toenmalige, symmetrisch opgebouwde school bestond uit twee klassen: één voor de Vlaamse en één voor de Franse onderwijzer. Het centrale gedeelte werd met één verdieping verhoogd naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1879; tegelijkertijd werd het rechter deel ingericht en uitgebreid als onderwijzerswoning. Nogmaals uitgebreid met negen traveeën naar rechts voor de inrichting van nieuwe klaslokalen naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1899, uitgevoerd door aannemer A. Bulckens (Herentals).

Het huidige bakstenen complex in neoclassicistische stijl bestaat uit drie onderscheiden, doch aaneensluitende delen: hoekconstructie van drie + vijf traveeën en één bouwlaag onder gecombineerd schilddak (mechanische pannen); lijstgevels gemarkeerd door grotendeels blinde rondboogarcaden, enkel in de voor- en achtergevel werden eenvoudige rondboogvensters uitgespaard. Aansluitend breedhuis met latere verhoging en uitbreiding aan achterzijde, vijf traveeën en heden twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), gemarkeerd door zijrisalieten met op de begane grond oorspronkelijk twee rechthoekige poorten in natuurstenen omlijsting; voorts gelijkaardige rondboogvensters met natuurstenen imposten en ijzeren hekjes op de bovenverdieping. Rechts bevond zich oorspronkelijk een gelijkaardige constructie zoals het hoger beschreven hoekcomplex, in 1899 uitgebreid tot een klassenvleugel van twaalf traveeën met gelijkaardig uitzicht, naderhand nogmaals uitgebreid met twee traveeën, zie bouwnaden na de derde en twaalfde travee.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Mol, schetsen 1850/23, 1901/48.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, plannen 23, Mol-centrum, dossier 9, 14.