Begraafplaats

Beschrijving

Ommuurde begraafplaats, in gebruik genomen in 1812 en uitgebreid in 1904; gelegen in het bouwblok begrensd door de Collegestraat, Gasthuisstraat, Asstraat en Jacob Smitslaan. Oorspronkelijk omgeven door een "bestendige haag", heden door een bakstenen muur van 1904, met arduinen dekplaten en verwerking van gesinterde baksteen voor muurbanden en aflijnende baksteenfries; ritmerende pijlers, op de hoeken en aan het toegangshek met neogotische bekroning. Buiten gebruik sedert 1979. Vanaf 1969 wordt er immers begraven op de nieuwe begraafplaats, Kruisven.

Diverse oude graven: onder meer van Molse vooraanstaande families als van Praet en Van Eetvelde, alsook van de historicus A. Reydams; neogotisch grafmonument familie Van Mol, gesigneerd Taeymans architect; neogotische arduinen kapel familie Dyckmans met oudste begraving van 1909, gesigneerd Laloux Evere Bruxelles; neogotische bakstenen kapel en neoclassicistisch grafmonument Van der Gracht-de Rommerswael; in of tegen de omheiningsmuur zijde Asstraat bevinden zich een aantal grafstenen afkomstig van het voormalige kerkhof rondom de Sint-Pieter- en Pauwelkerk, onder meer deze van "joannes putmans secretaris deser vooghdije", + 28 juni 1788 en de oudst bewaarde Molse grafsteen, een kruis afkomstig van het graf van Govairt Goris + 1686 en zijn huisvrouw + 1662. Voorts enkele oorlogsgraven van het Gemenebest.

• JORIS R., Het oude kerkhof uit 1812 in de Collegestraat, in Molse Tijdingen, V, 1997, p. 24-31.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.