Haanvense Molen met molenaarswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Haanvense windmolen

• omvat de aanduiding als beschermd monument Haanvense windmolen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Haanvense windmolen en omgeving

Beschrijving

De Haanvense Molen is een 18de-eeuwse houten korenwindmolen van het type standaard met halfopen voet, die in 1943 werd opgericht in Meerhout.

Op deze locatie stond oorspronkelijk een achtkante houten bovenkruier, genaamd de Koffiepotmolen. Deze molen werd in 1801 opgericht en in 1940 als strategisch punt opgeblazen door de Belgische troepen. Drie jaar later werd de huidige molen vanuit het gehucht Haanven (Veerle) naar hier verplaatst. In Haanven was de molen in 1720-24 opgericht op grond van de abdij van Averbode door Jan en Hendrik Willems, ter vervanging van de watermolen van Blaardonck in Varendonk. Deze standaardmolen had oorspronkelijk een open voet maar begin twintigste eeuw een gesloten voet. Hij werd later ook voorzien van een vernieuwde beplanking en molenkot.

De molen vormt met het molenhuis ten noorden ervan en de slechts 200 meter verwijderde kerktoren een harmonieus geheel. Het landschap achter de molen is open en landelijk, bestaande uit een afwisseling van akkers, grasland en bospercelen. Op de site, een met gras begroeid en omhaagd erf, bevinden zich naast het molenhuis en de windmolen ook een maquette van de vorige windmolen, een molensteen (als tuintafel), het oude molenpad en een mechanische maalderij (“vuurmolen”) met een steenkoppel dat aangedreven wordt met een elektromotor (oorspronkelijk een armgasmotor).

De molen heeft een stormweeg bekleed met gepotdekselde planken, een gebogen kap, een gietijzeren askop uit 1887 van de firma Van Aerschot uit Herentals, geklonken roeden uit 1900 van de firma Verhaeghe uit Ruddervoorde, en twee koppels kunststenen met zwaaipandscherpsel (1,5 m). Op de achtermolen is een regulateur aangesloten, aangedreven door het staakijzer. De zakken graan worden omhooggetrokken met sleepluiwerk.

Het molenhuis telt zes en één traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak (nok schuin op straat, mechanische pannen) en klimt op tot de 19de eeuw. De verankerde, met schijnvoegen gecementeerde en beschilderde lijstgevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen in een beschilderde omlijsting. De deur is gevat in een entablementomlijsting. De zijpuntgevel aan de straatzijde is gecementeerd en verankerd. Aan de andere zijgevel is een lagere travee onder een lessenaarsdak aangebouwd.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000530, Molen Zittaert en omgeving (S.N. 1981).

Auteurs: Vandeweghe, Evert