Liefkenshoeve

Beschrijving

Hoeve bestaande uit woonstalhuis, Kempische schuur en bakhuis gelegen op een met gras begroeid en omhaagd perceel, vestiging mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw, huidige volumes (wagenhuis, groter woonstalhuis en bakhuis) op het kadaster geregistreerd in 1885. Gerestaureerd naar ontwerp van P. Gevers in 1983-1985.

Schuin ingeplant, tot woning aangepast woonstalhuis van acht traveeën onder afgewolfd zadeldak (riet en Vlaamse pannen), bouwnaad tussen stalling en woonhuis. Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw met aflijnende tandfries. Rechthoekige, deels vernieuwde muuropeningen. Beluikte vensters, deur in karakteristieke gesinterde baksteenomlijsting.

Ten zuiden: lemen langsschuur met aansluitend wagenhuis onder overkragende schilddak (nok loodrecht op straat, riet). Deels zichtbare stijlen. Rechthoekige houten poorten. Bewaard gebint.

Ten noordwesten: groot bakhuis met jaartal 1887 van gesinterde steen. Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen).

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, dossier A/868.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meerhout, schetsen 1885/70.

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde