Dokterswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning

Beschrijving

Voormalige dokterswoning van circa 1900, volgens kadastrale gegevens uit einde 19de eeuw, naar verluidt opgericht naar ontwerp van de Geelse architect A. Leurs. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak (nok parallel aan de straat) met ijzeren bekroningen, aansluitend lager aanbouwsel en rechts van de ijzeren poort de voormalige paardenstallen.

Neoclassicistische woning met bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een arduinen plint, voorts hardstenen puilijst, borstwering met panelen, doorlopende lekdrempels en klassieke gevelbeindiging met geleed kordon, panelenfries en houten kroonlijst op klossen en bladwerkconsoles. Steekboogvormige muuropeningen; vensters in geriemde omlijsting met oren, op benedenverdieping met diamantkopsleutel, bovenvensters op beschilderde lekdrempels en voorzien van ijzeren leuninkjes. Brede deur in geprofileerde hardstenen omlijsting met oren en diamantkopsleutel, verdiepte rechtstanden met radmotief; flankerende voetschrapers. Bakstenen zij- en achtergevels met brede doorlopende banden van gesinterde steen.

Klassiek binnenindeling met centrale gang en trap rechts. Muren en plafonds met eenvoudig stucwerk: Ionische pilasters, lijstwerk en florale motieven.

Lager aanbouwsel van baksteen met banden van gesinterde steen en omlopende, contrasterende geometrische fries onder half, afgevlakt schilddak. Ten dele aangepaste steekboogvormige muuropeningen, onder meer dakvensters onder driehoekig omlopende kroonlijst.

Voormalige paardenstallen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Baksteenbouw eveneens gemarkeerd door banden van gesinterde steen. Diverse muuropeningen onder meer rondboogvormige en steekbogige. Straatgevel met ritmerende lisenen en latere rechthoekige poorten. Zijpuntgevel met klimmende baksteenfries en tuingevel met geometrische fries (zie aanbouwsel).

Grote omhaagde tuin met grasperk en aanplantingen.

• Gegevens verstrekt door Dr. L. Van Hecken.