Huis De Gouden Leeuw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Gouden Leeuw

Beschrijving

Dubbelhuis op L-vormige plattegrond, zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met steile dakhelling en aandaken, oudere kern, mogelijk uit de 18de eeuw, haakse vleugel en voormalige paardenstallen op kadaster geregistreerd in 1891.

Aan straatzijde: bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een arduinen plint, begane grond met imitatievoegen afgesloten door een geprofileerde puilijst; bovenverdieping met doorlopende lekdrempels en geprofileerd kordon onder de houten kroonlijst op modillons, krulspie-ankers. Rechthoekige vensters, benedenvensters in bandomlijsting, bovenvensters in geriemde omlijsting met uitgewerkte sluitsteen met leeuwenkopmotief. Brede, rechthoekige deuren in bandomlijsting. Vernieuwde achtergevel.

Gerenoveerd interieur; bewaard dakgebint. Voormalige feestzaal, heden magazijn, van vier traveeën met halfronde sluiting, bepleisterd en beschilderd, gebogen gewelf op ijzeren zuiltjes.

Aansluitend rechts (nummer 5/01): later aanbouwsel van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat). Bakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen, poort onder I-balk. Doorgang met troggewelfjes en I-profielen.

Achteraan voormalige paardenstallen, baksteenbouw onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen).

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Meerhout, schetsen 1891/18.

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde