Parochiekerk Sint-Hubertus

Beschrijving

In 1718 in opdracht van Monseigneur Van der Noot, bisschop van Gent aan de Oude Aard oprichting van een kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand en Heilige Hubertus, zogenaamde jachtkapel in 1870 verheven tot parochiekerk. Nieuwe kerk naar ontwerp van P.J. Taeymans (zie bewaarde, doch verweerde gevelsteen) aan Nieuwe Aard gebouwd in 1870-1872. Oorspronkelijke kapel gesloopt in 1887 en in 1890 vervangen door een nieuwe (zie Oudekastelseweg). Parochiekerk na oorlogsschade herbouwd in 1949-1950 naar ontwerp van 1948 van R. Van Steenbergen.

Georiënteerde neoromaanse kruisbasiliek met omringend kerkhof. Driebeukige kruiskerk met asymmetrisch aangebouwde zuidwestelijke toren van vijf geledingen onder ingesnoerde naaldspits. Schip en zijbeuken van zes traveeën, transeptarmen van twee traveeën met vlakke sluiting, koor van één travee met apsis en lagere kooromgang. Vrij sobere baksteenbouw onder leien bedaking met rondboogvensters, gekoppeld in de westgevel, zijbeuken, transeptsluitingen en kooromgang. Opengewerkte apsis met aan de hand van in register geplaatste rondboogvensters. Vierkante zuidwesttoren met hoeksteunberen, lichtsleuven en rondbogige galmgaten. Rondboogdeur tussen zandstenen zuilen met teerlingkapiteel, omlijstend decoratief metselwerk.

Bepleisterd en beschilderd interieur met rondboogarcaden op pijlers. Houten plafonnering.

Mobilair: gepolychromeerde houten heiligenbeelden, arduinen doopvont en moderne houten kruisweg.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Dossier A/0733.

Auteurs: Steyaert, Rita