erfgoedobject

Jongensschool met onderwijzerswoning

bouwkundig element
ID
52441
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52441

Juridische gevolgen

Beschrijving

School, als gemeentelijke jongensschool opgericht in 1855 naar ontwerp van E. Gife en gelegen aan het "plein" dat toen het centrum van Larum was. Verbeterings- en vergrotingswerken aan de schoolvleugel in 1881-1882 naar ontwerp van 1880 van P.J. Taeymans, die ook het naastliggende schoolhuis van 1882 ontwierp (zie gevelsteen). Haakse schoolvleugel naar ontwerp van J. Taeymans van 1937.

Rechthoekige schoolvleugel van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, geglazuurde Vlaamse pannen), van 1855 (verweerde, onleesbare gevelsteen). Bakstenen lijst- en puntgevels gemarkeerd door lisenen en gecombineerde baksteenfriezen van gesinterde en rode baksteen. Brede, rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken gevat in gelijkvormige verdiepte muurvlakken gevormd door de lisenen. Zijpuntgevels met rondboognis en blinde oculus in stervormige omlijsting van gesinterde steen.

Naastliggend schoolhuis van 1882, drie traveeën en twee bouwlagen met uitspringend risaliet links onder haakse zadeldaken van kunstleien. Bakstenen lijst- en trapgevels, laatstgenoemde met overhoekse topstukken. Doorlopende puilijst boven getande baksteenfries. Rechthoekige aangepaste muuropeningen. Arduinen gevelsteen.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, plannen 17, Geel-Larum, dossiers 7 en 10.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Molen van Larum met omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jongensschool met onderwijzerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/52441 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.