• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

Beschrijving

Dubbelhuis van één + twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met oeils-de-boeuf en zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), opgericht in 1898, 1899 en 1905 naar ontwerp van A. Leurs, wiens tweede aannemersbedrijf hier gevestigd was (zie oude prentkaart). Rechter deel door middel van gevelstenen gedateerd "anno 1899", linker deel met bovenverdieping uit begin 20ste eeuw. Verspringende lijstgevels met contrasterend materiaalgebruik: baksteen van diverse kleuren (onder meer gele baksteen voor de bovenverdieping van de eerste travee), ijzerzandsteen en (gebosseerde) hardsteen. Overwegend rechthoekige vensters, bovenverdieping met in zijgevel en eerste travee opvallende ronde art-nouveauvensters met omlijsting van ijzerzandsteen en aanzet- en sluitstenen van arduin, grillige roedeverdeling. Rechter deel met in drielicht geplaatste benedenvensters, balkon en hoger opgaand dakvenster. Rechthoekige deur met bloemenfries onder gebogen fronton en dubbel bovenlicht met getorste tussenstijl.

Neoclassicistisch interieur. Achteraan wintertuin met grotwerk van cement, ingewerkte spiegels, imitatiehout en mozaïekvloer met bloemmotieven op de hoeken. Betegelde doorgang. Naar verluidt eertijds vooraan garage en volière, laatstgenoemde in dezelfde stijl als de wintertuin, later verbouwd voor dokterspraktijk.

• S.N., Geel van gisteren tot morgen, Mol-Geel, sine dato, p. 134-135.
  • VAN BROECKHOVEN W., Geel in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, nummer 52.