Villa Heidebloem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Heidebloem

Beschrijving

Alleenstaande villa in art-nouveau-getinte stijl met reminiscenties aan de cottagestijl, van 1898-1899 (volgens literatuurbronnen en kadasterregistratie), naar ontwerp van bouwheer en bewoner architect J. Van den Plas.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder overkragend leien zadeldak (nok parallel aan de straat), achteraan toren onder verhoogd schilddak. Combinatie van bakstenen lijst- en puntgevels met verspringende gevellijnen en verhoogde begane grond, natuurstenen onderbouw met segmentbogige keldervensters. Decoratieve verwerking van gekleurde baksteen voor hoekstenen, rollagen en banden met tegelpanelen; sierankers. Rechter risaliet met uitgewerkte schoorsteenaanzet. Rechthoekige en steekboogvormige vensters, op gelijkvloerse verdieping met glas in lood. Steekboogdeur onder balkon met ijzeren leuning. Omringende tuin, aan straatzijde afgesloten door ijzeren hek.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Dossier A/0551.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Geel, schetsen 1899/26.
  • S.N., Goeden dag uit Gheel, 1901-2001, Geel, 2001, p. 91.