Smaterskapelleke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Smaterskapelleke

Beschrijving

Smaterskapelleke, mogelijk in verband staand met de Sint-Dimpnalegende of opgericht als deel van een kruisweg; eerste vermelding van "smaertens capelleken" in een document van 1588; de kapel, vermoedelijk opklimmend tot circa 1600, werd vernield bij een aanrijding in 1974 en in 1980, naar oorspronkelijk uitzicht, heropgebouwd (1980) naar ontwerp van L. Fornoville, opnieuw hersteld na nieuwe aanrijding in 1993.

Rechthoekige bakstenen kapel onder zadeldak met aandaken (nok loodrecht op straat, leien) op gepikte plint. Tuitgeveltje op schouderstukken, muurvlechtingen. Korfboogdeur en rechthoekig betralied venster. Bepleisterd interieur en ziende kap.

• Smaterskapel heropgebouwd, in Kontaktblad van Geel, XIII, 1980, nummer 2, p. 35-36.
  • VAN BROECKHOVEN W., Tien jaar St.-Dimpna- en Gasthuismuseum, sine loco, sine dato, p. 178.
  • Weer aanslag op Smaterskapelleke, in Nieuwsblad van Geel, CXL, nummer 38, 17 september 1993, p. 4.

Auteurs: Steyaert, Rita