Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar een ontwerp door de architect Louis De Vooght uit 1911. Opdrachtgever was de weduwe Jos. Fierens. Haar echtgenoot, een koopman in koloniale, waren had in 1896 op de links aanpalende percelen een burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl en een vandaag volkomen verbouwd herenhuis in klassiek geïnspireerde eclectische stijl (Kloosterstraat 5) laten optrekken, naar ontwerpen door de architect Charles Janssens. De nieuwbouwwoning sloot aan bij een bestaande achterbouw, waaraan een nieuwe traphal werd toegevoegd.

Het gebouw behoort tot het relatief vroege oeuvre van Louis de Vooght, zoon van de aannemer François De Vooght, die eind jaren 1890 zijn debuut maakte. Tijdens zijn beginjaren liet hij zich vooral opmerken met ontwerpen in een neotraditioneel stijlidioom, waarvan het hotel de Hasque en de eigen architectenwoning - beide uit 1912 en aan de Arthur Goemaerelei - representatieve voorbeelden zijn. Ook tijdens het interbellum hield De Vooght vast aan een conventionele, historiserende architectuuropvatting, met als belangrijkste bouwwerk de neobyzantijnse basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes uit 1931-1935 te Edegem.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan straat). De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van blauwe hardsteen voor de geprofileerde plint, deuromlijsting, puilijst en lekdrempels, en witte natuursteen voor speklagen, waterlijsten, sluitstenen, balustraden en de dakkapel. Nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst, waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de compositie aan een axiaal opzet, gemarkeerd door een monumentale dakkapel. Rechthoekige deur in een geriemde omlijsting met oren, neuten, diamantkoppen en een driehoekig fronton. Regelmatige registers van rechthoekige vensters met ontlastingsboog en sluitstenen, op de eerste verdieping geaccentueerd door balustraden. Een houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Monumentale halsvormige dakkapel met klauwstukken, driehoekig fronton en topstuk, een tweelicht in de eerste, en een ronde oculus in de tweede geleding. Bewaarde houten deur met siersmeedwerk, vensters met typische roeden, smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat wordt ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal; een tweede traphal met bovenlicht verbindt het hoofdvolume met de bestaande achterbouw. Volgens de bouwplannen beslaat een suite van salon en eetkamer de begane grond, met een kleine zitkamer en de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. De eerste verdieping omvat een privé-salon en een slaapkamer in het hoofdvolume, en twee slaapkamers in de achterbouw. Op de tweede verdieping bevinden zich twee slaapkamers en een ‘cabinet de toilette’.