Hoeve Westhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Westhof

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "Westhof". Huidige volumes reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Losse, lage witgekalkte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken.

Ten noorden van het nog deels gekasseide erf, boerenhuis met geïncorporeerd bakhuis en haaks aansluitende varkens- en paardenstal. Boerenhuis van vijf traveeën en twee linker opkamertraveeën met steunberen onder een zadeldak (mechanische pannen), op een gepekte plint. Gewijzigde rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk, kelderramen met diefijzers. Varkensstal met getoogde muuropeningen en lage halfronde voedernissen.

Interieur van het huis. Onregelmatige structuur van de balklagen (moerbalken met balkzolen, geen kinderbalken). Kelder met tongewelf (parallel aan de nok), door een scheidingsmuur in twee ruimtes verdeeld. Zolder met bewaarde kapconstructie, voorzien van telmerken en pen- en gatverbindingen.

Ten zuiden, bewaarde dubbele dwarsschuur met geïncorporeerde stalling. Aansluitende bakstenen postamenten met bekronende kanonkogels.

• Stad Gistel, Bouwdossiers, 95/86.
  • Brugge, Archief van het Kadaster, 212: Kadastrale leggers, 634, 640.