Samenstel van vier arbeiderswoningen

Beschrijving

Samenstel van vier lage arbeiderswoningen, gelegen tegenover kerk en kerkhof. De nummers 124-126 dateren uit de tweede helft van de 18de eeuw, zie de sierlijke jaarankers "1754" bij nummer 126; de nummers 130 en 128 (deels) dateren mogelijk uit (de tweede helft van) de 19de eeuw, zie muuropeningen, houtwerk en afwerking van de linker zijgevel (rondboogvenstertje). Eén enkelhuis (nummer 130) en drie dubbelhuizen van twee, drie of vier traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische en Vlaamse pannen). Witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint. Nummer 130, deels nummer 128: getoogde muuropeningen, houtwerk uit de tweede helft van de 19de eeuw; bewaarde volle luiken. Nummers 124-126, deels nummer 128: licht getoogde muuropeningen onder strek, houtwerk uit het einde van de 18de eeuw, begin 19de eeuw, met kruisindeling, geprofileerde tussendorpel en grote roedeverdeling. Ook de bredere deuropeningen in een geriemde omlijsting (roodbeschilderd bij nummer 126, met kleine nis links ervan) wijzen op een oudere datering. Gedeelde bovenlichten.

• Archief Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Monumenten en Landschappen, Brugge, W/00284.
  • VANSEVENANT A.R., Bouwsteentjes voor de geschiedenis van Gistel - Moere, deel III, Moere, 1994.

Auteurs: Vanneste, Pol