Landhuis met park en moestuin

Beschrijving

Landhuis, met park en moestuin. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), op het primitief plan van het kadaster (1835) aangeduid met de huidige volumes. Verbonden met de Brugsebaan en het kasteel "De la Waere" (Brugsebaan) door een dreef van beuken- en kastanjebomen, die de Warandestraat kruist. Dicht bij het park, bakstenen hekpijlers en arduinen schamppalen.

Geheel in witgeschilderde verankerde baksteenbouw onder vernieuwde zadel- en schilddaken (mechanische en Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat), in kern zeker teruggaand tot de 18de eeuw of de eerste helft van de 19de eeuw. Langgestrekt volume, gemarkeerd door het hogere huis met rechts aansluitende stallingen, schuur en voormalig koetshuis.

Woonhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, links aansluitend woongedeelte van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Lijstgevel met gootlijst op klossen. Rechthoekige muuropeningen in het hoger opgetrokken huisgedeelte; rondbogige muuropeningen en oculi in de halve verdieping van het aansluitend gedeelte. Het houtwerk is vermoedelijk aangepast in de de eerste helft of het midden van de 20ste eeuw: deurvensters met ruitvormige roedeverdeling, waaiervormige bovenlichten. De linker zijgevel is afgewerkt met aandaken en muurvlechtingen. Achtergevel met rechthoekige muuropeningen en bewaard 19de-eeuws houtwerk met geprofileerde tussendorpel en kruisvormige indeling.

Interieur: bewaarde indeling, op de begane grond eclectische salons en bibliotheek uit de eerste helft van de 20ste eeuw, slaapkamers met een neoclassicistische aankleding uit de 19de eeuw.

Rechts bij het woonhuis aansluitende stalling, schuur en voormalig koetshuis, van anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Aan de parkzijde, deels dichtgemetselde rondbogige halve stalvenstertjes en deels blinde oculi, dichtgemetselde getoogde schuurpoort en twee dito wagenhuispoorten (vensters met 19de-eeuws aandoend houtwerk). Achterzijde: rondbogige staldeuren, deels blinde ovale venstertjes en dito ruitvormige oculi, getoogde schuurpoort. Bewaarde, vermoedelijk 18de-eeuwse gebinten voorzien van telmerken en pen- en gatverbindingen: stapelgebinten met geschoorde makelaar met dwarshoutverbinding, ter hoogte van de schuur ook krukgebinten op pilasters. Stallen met paardenstal en boeverkamer.

Aan de achterzijde, bij het koetshuis aansluitende conciërgewoning (nummer 81). Het huidig volume van twee bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak gaat wellicht terug op de tweede helft van de 19de eeuw, doch bewaart een oudere kelder onder tongewelf. Getoogde muuropeningen, vernieuwd houtwerk.

Aan de achterzijde, haaks op het woonhuis geaxeerd laag 'washuis' van drie traveeën onder zadeldak. Zijgevels afgewerkt met aandaken en muurvlechtingen. Rechthoekige muuropeningen, bewaard 19de-eeuws houtwerk. Kleine ruitvormige venstertjes en oculi in de linker geveltop. Ten westen aansluitende serre en moestuin.

• Brugge, Archief van het Kadaster, 207: Mutatieschetsen, 1864/28, 1923/34, 1915/24; 212: Kadastrale leggers, 636, 1519, 4239.

Auteurs: Vanneste, Pol