Neogotische kapel

• is aangeduid als beschermd monument Neogotische kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neogotische kapel

Beschrijving

Neogotische kapel van zekere omvang, gelegen op de hoek van de Tempelhofstraat en de Heyvaertlaan. Opgericht in 1884 (zie mutatieschets en gedenkplaat) door D. Depuydt (burgemeester van Gistel van 1885 tot 1914) en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes (zie opschrift boven deuropening). De kapel is nog steeds in handen van genoemde familie, zie recent familiebanier. Rechts van de deuropening, (hermaakte) arduinen tekstplaat: "Deze kapel toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Lourdes werd opgericht in 1884 door Delphin Depuydt burgemeester van Gistel (1885-1914) als dankbetuiging voor bekomen redding uit een netelige situatie met zijn koets toen zijn op hol geslagen paarden ongeveer hier tot stilstand gebracht werden".

Eénbeukig geelbakstenen kapelletje onder leien zadeldak met bekronende dakruiter met windwijzer. Beraapte voorgevel (tuitgevel met kruisbekroning) afgelijnd door middel van gecementeerde pilasters, oculus in de geveltop. Herhaling van de geblokte aflijning bij het spitsboogportaal. Vleugelpoort en bovenlicht met neogotisch getinte indeling.

Interieur: houten spitstongewelf, cementtegels met bloemmotief; achter een gietijzeren hek, beschilderd plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in een rotsimitatie.

• Archief Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Monumenten en Landschappen, Brugge, W/01606.
  • Brugge, Archief van het Kadaster, 207: Mutatieschetsen, 1863/1, 1881/16,1885/2; 212: Kadastrale leggers, artikels 935,1264, 2688, 3442, 6122.

Auteurs: Vanneste, Pol