Villa De Boomgaard

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa De Boomgaard

Beschrijving

Villa "De Boomgaard" zie gevelsteen, in beboomde tuin. Beeldbepalende ligging op de hoek met Neerhofstraat/ Vaartstraat. Naamgeving vermoedelijk naar boomgaard van een verdwenen grafelijke site met motte zie aanduiding op het 'Plan der Stede en Graefschap van Ghistel, getrokken uit den ommelooper gemaekt in 1678'. Gebouwd circa 1924 door de Oostendse architect Carbon (zie mutatieschets). Regionalistische inslag zie de herhaalde tuitgevels met vlechtingen en sierankers en het verzorgde houtwerk met kleine roedeverdeling.

• Brugge, Archief van het Kadaster, 207: Mutatieschetsen, 1924/11, 1926/24.
  • Brugge, Archief van het Kadaster, 212: Kadastrale leggers, artikels 750, 1150, 1367, 1878.
  • VRIENDEN VAN HET SINT-GODELIEVEMUSEUM, Et in Flandris de ecclesia Gestella, En in Vlaanderen over de kerk van Gistel, Gistel, 1994.

Auteurs: Vanneste, Pol