Directeurswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning

Beschrijving

Directeurswoning van Glaverbel. Achterin gelegen, vrijstaande villa met cottage-reminiscenties en omringende, deels ommuurde tuin. Volgens de eigenaars opgetrokken circa 1925, op het kadaster ingetekend in 1926 op een voorheen onbebouwd perceel.

Grosso modo rechthoekig gebouw met verspringende volumes, één à twee bouwlagen onder complexe, overkragende bedaking met klimmende dakkapellen. Onderkelderde baksteenbouw met schaars gebruik van natuursteen voor onder meer kraagstenen. Typisch zijn de ten dele overkragende bovenverdieping, het pseudovakwerk, de erkers met bekronende terrassen en het overdekte terras aan de achtergevel. Overwegend rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels. De mijterboogdeur is samen met de flankerende vensters gevat onder één bekroning.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Balen, schetsen 1926/2.