Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1855 opgetrokken in opdracht van J. Humot. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk op een houten winkelpui met middenportaal, pilasters en entablement. Rechthoekige bovenvensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting, op kordonvormende lekdrempels. Een omlopende waterlijst, casementen op de penanten, een fries van onderling verbonden tondi en gietijzeren parapetten accentueren de eerste verdieping. Klassiek hoofdgestel met paneel in de fries en houten kroonlijst op bewerkte, voluutvormige hoekconsoles. Verbouwde pui.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine