Muuns kapelleke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Muuns kapelleke

Beschrijving

Kleine kapel circa 1900 gebouwd door J. Van de Poel in opdracht van Rosalie Van Vlerken als laatste wilsbeschikking van haar echtgenoot Dominicus Van Dingenen, alias Muun.

Sedert 1982 eigendom van de Heemkundige Kring en in 1984 gerenoveerd, onder meer gezandstraald en opnieuw gevoegd. Gelegen op de punt van een driehoekig pleintje tussen de Bevrijdingsstraat en Berg, aangelegd in 1989 met linde achter de kapel.

Neogotisch getinte bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), met typische verwerking van gesinterde steen voor vlechtingen, druiplijstjes, kruismotieven en tandfries. Tuitgevel, gemarkeerd door aandak, vlechtingen en bekronend topstuk met ijzeren kruis; voorts spitsbogige muuropeningen; ten dele betraliede deur.

Deels beraapt interieur met bakstenen sokkel als altaar.

• MICHIELS J. e.a., Balen: zijn kapellen en bedehuisjes, (Heemkundige Kring Balen, driemaandelijks tijdschrift nummer 54, maart 1993, p. 1).
  • MICHIELS J. EN VERMEULEN R., Balen-Centrum, historisch bekeken, (Heemkundige Kring Balen, driemaandelijks tijdschrift nummer 84, september 2000, p. 6).

De kapel werd begin 21ste eeuw afgebroken en vervangen door nieuwbouw naar oud model.