Kruiskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kruiskapel

Beschrijving

Zogenaamd "Kruiskapel". Neogotisch bedehuisje van 1900, naar ontwerp van Jules Vercoutere (Izegem), ter vervanging van de iets ten zuiden gelegen renaissancekapel van circa 1750, die op haar beurt een calvariekruis verving. Restauratie van de kapel en het oude Christusbeeld in 1935. Gevelrestauratie in 1999.

Bakstenen bedehuisje op rechthoekige plattegrond afgezet door ijzeren hek. Vooruitspringend portaal in een puntgevel met schouderstukken, sierankers, aandaken met dekstenen van arduin en bekronend ijzeren kruis; versneden, overhoekse steunberen aan weerszij van de geprofileerde spitsboogdeur met arduinen drielichttracering in het bovenlicht; bekronende oculus met ingeschreven vierlob; glas in lood. Analoge zijpuntgevels doch met hoog spitsbogig tweelicht en lichtgleuf in de top.

Bepleisterd en witbeschilderd interieur gerestaureerd in 2000; plint van geglazuurde tegels aangebracht in 1935, alsook de wapens van de familie d'Arenberg en de stad Izegem. Houten spitstongewelf. Calvariekruis met 16de- of 17de-eeuws kruisbeeld. Altaar en bidbanken naar ontwerp van en uitgevoerd door beeldhouwer A. Clarysse (Izegem).

• DECLERQ P., Kapellen te Izegem: De Kruiskapel, in Ten Mandere, nr. 23, 1969, p. 25-37.
  • ROOSE-MEIER B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Roeselare en Torhout, kanton Izegem, Brussel, 1976-1978, p. 25.
  • VANDROMME A., Kapellen te Izegem, in Ten Mandere, nr. 72, 1983, p. 195-199.
  • VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 130-131.