Borstelfabriek Brosserie l'Hirondelle

Beschrijving

Voormalige "Brosserie l'Hirondelle", gesticht in 1840 door Jules Demeester. In 1887 oprichting van de Maatschappij Demeester en Paret en bouw van een nieuw werkhuis op de huidige plaats. In 1913 wordt de fabriek aangekocht door A. Devolder. In 1962 wordt de productie stilgelegd en worden de fabrieksgebouwen verhuurd aan een breigoedfabrikant. In 1987 aankoop van de vervallen fabriek door het Vlaams Woningfonds. Afbraak van verschillende vleugels, die vervangen worden door nieuwbouw; de directeurswoning, de magazijnen en het stookgebouw blijven bewaard. Daarnaast wordt de gezonde betonstructuur van de werkplaatsen behouden en opnieuw gebruikt. Het project werd geleid door architect G. Soenen en thans biedt de gerenoveerde fabriek plaats aan acht grote gezinnen.

Aan de straat gelegen, beeldbepalend, magazijn van 1890, naar ontwerp van Deconinck en in 1896 uitgebreid (links), in aansluitende bouwstijl. Eerst genoemde wordt vermoedelijk in 1909 verbouwd tot directeurswoning. Drie + twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; drie dakkapellen. Opvallende, eerder eclectische interpretatie van regionale elementen. Gebruikelijke baksteenbouw maar op een sokkel van breuksteen met initialen van opdrachtgevers: DM-P; uitgewerkte sierankers. Picturaal effect door invoegen van witgeschilderde simili-natuursteen voor kordon, muuromlijstingen, hoekblokken, spitsboogfries en boogvelden. Combinatie van lijstgevel en rechter trapgevel met boogfries en drielicht en arduinen casement met jaartal: anno 1890 in de top. Rechthoekige tweelichten gevat in rondboognis; doorgetrokken arduinen onderdorpels; vernieuwd schrijnwerk. De centrale korfbogige koetsdoorgang leidt naar de achterin gelegen gebouwen en het voormalig stookgebouw van 1886. Aan de straat gelegen rechthoekig bakstenen (verankerd) gebouwtje dat volgens het dossier van de hinderlijke inrichtingen van 1940 de stoommachine en stoomketel herbergt. Lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen, doorbroken door dakvenster met geknotte puntgevel; ritmerende spaarvelden afgelijnd door bakstenen fries met uitgelengd dropmotief. Korfbogige vensters met vernieuwd schrijnwerk.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 5/ 1887-1892, 6/ 1893-1896.
  • Stedelijk Archief Izegem, Hinderlijke inrichtingen, Dossiernrs. 486-519, nr. 492.
  • BLOMME B., Izegemse Stadswandeling, p. 16-17.
  • ROOSE Cl., Industriële inplantingen te Izegem, 1830-1914. Methodologische en heuristische benadering van de industriële archeologie, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1974-1975, 6 dln., p. 202-207.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol