Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van twee woonhuizen en één winkelhuis van 1910. Baksteenbouw aansluitend bij de traditionele, zogenaamd streekeigen architectuur zie trapgevel (nummer 13), getrapte dakkapellen (nummers 15 en 17) en sierankers; telkens drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen en kunstleien); geprofileerde kroonlijst op consoles met neoclassicistische inslag. Voorts voor die tijd gebruikelijke licht verdiepte rondboogvensters: het bouwplan voorzag een kleine roedeverdeling in de bovenlichten; drielicht in de trapgeveltop. Vernieuwd houtwerk (nummers 13 en 17); deels aangepaste begane grond: winkelpui onder ijzeren I-balk (nummer 15) en garage (nummer 17).

Nummer 27.29, gelijkaardig samenstel van twee enkelhuizen echter met twee traveeën en twee bouwlagen; nummer 27: trapgevel en zelfde drielicht. Nummer 29 met getrapte dakkapel en bewaard houtwerk op de begane grond.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunning 14/ 1909-1911.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol