Interbellumburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumburgerhuis

Beschrijving

Bel-etagewoning met souterrain en drie bouwlagen onder plat dak, naar ontwerp van W. Geldolf (Izegem), van 1937. Naar verluidt verhoogd met één bouwlaag in de jaren 1940 (zie bouwnaad achtergevel); doch reeds aangegeven op bouwplan. Baksteenbouw geaccentueerd door de groene lintvoegen; achteruitspringende derde bouwlaag bekleed met groene beraping. Driedimensioneel uitgewerkte lijstgevel onder meer door middel van granitobordestrap naar de inkom in de inspringende travee boven de garage. Getrapt volumespel: smalle linker travee aan de rooilijn - met W.C. raampje en trap achterin tegen de linker gemene muur -, inkompartij in de oksel en brede, verder inspringende venstertravee van de woonvertrekkken. Rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk. Volledig aangepast interieur, enkel de granitotrap en deuren bleven bewaard.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 65/ 1937.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol