Villa in art-decostijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in art-decostijl

Beschrijving

Vrijstaande villa in art-decostijl van 1935, naar ontwerp van J. Degezelle (Izegem), gebouwd in opdracht van schoenfabrikant P. Ameye. Baksteenbouw van drie traveeën en twee en drie bouwlagen onder plat dak. Parement van gele baksteen voor de verticaal opgebouwde en gearticuleerde gevel met verspringende muurvlakken en getrapte volumes. Opvallende, doorgetrokken tussenstijlen van zwartgeglazuurde tegels in de venstertravee, die bovendien licht vooruitspringt in de rechter partij. Inspringende, centrale deurtravee met afgeschuinde linker zijde (lichtinval); balkon met buisprofiel. Rechts, Garagepoort. Traditionele dubbelhuisaanleg, zie bouwplan : centrale gang en trap met kwart, parallel aan de garagemuur; gevelbrede veranda met twee bow windows en bovenlichten.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 58/ 1935.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol