Kubistisch burgerhuis

Beschrijving

Deels vrijstaande burgerwoning, ten dele inspringend ten opzichte van de rooilijn; voortuintje met lage bakstenen muur en poortje; twee bouwlagen onder tentdak (kunstleien): het bouwplan voorziet een plat dak. Kleurrijke, kubistische burgerwoning van 1932, naar ontwerp van Jozef De Bruycker (Roeselare), gebouwd in opdracht van M. Dumoulin, handelaar in bouwmaterialen. In 1936 aan de Meensestraat uitgebreid met twee toonzalen. Betonnen skelet met kleurrijk bakstenen parement (rode en gele baksteen) geaccentueerd door het groenbeschilderde schrijnwerk van kroonlijst en horizontaliserende kozijnvensters. Geometrisch opgebouwde voorgevel gemarkeerd door vooruitspringende rechter volume met typerende verticaliserende vlaggenmasthouder; rechthoekige deur in zijgevel van vooruitspringend volume. Gelijkaardig opgebouwde achtergevel; balkon met buisprofiel en cassettenplafond. Vermeldenswaardige deuren bekleed met rode eternietplaten.

Gaaf bewaard "eigentijds" interieur uitgevoerd als totaalconcept: in oorsprong volledig bemeubeld en met bijzondere aandacht voor kleurschakeringen. Hal met granitotrap met kwart en bordes , parallel aan de linkse gemene muur; gesloten leuning met in de massa gekleurde crepi; houten uitvoering op de bovenverdieping Leefruimte en bureau met typische geometrische cementtegelvloer. Schouw bekleed met crepi en afgewerkt met marmer; behouden kachel. Geometrisch opgebouwde keuken; zowel de kasten als de wanden zijn bekleed met eternietplaten. Slaapkamers op de bovenverdieping: zogenaamd "kinderkamer" met behouden, doch nu overschilderde, geometrisch opgebouwde wandkast.

• Stedelijk Archief Izegem, bouwvergunningen 47/ 1932, 63/ 1936.
  • DE BRUYCKER P., Architect Jos De Bruycker 1891-1942, Studie 4de architectuur Sint-Lucas Gent, 1987, p. 42, 67, 70.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol