Eclectische burgerwoning

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Meensestraat. Eclectische burgerwoning opgetrokken in 1931, naar ontwerp van Louis Verstraete (Izegem). Onderkelderd dubbelhuis gelegen in ommuurde tuin; vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikte zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Donkere baksteenbouw op breukstenen sokkel met benadrukte rode voegen. Combinatie van diep- en breedhuis in de voorgevel aangegeven door de gestileerde schoudergevel van het linker risaliet: het bouwplan voorziet een meer uitgewerkte krulgevel naar 16de-eeuws patroon (afwijkend van bouwplan). De uitvoering vermengt elementen geïnspireerd door de barok, zie de oculi in de top, en door de classicerende strekking beïnvloed door de Franse stijlen zie schouderbogige vensteromlijstingen toegepast boven de deur en in de geveltop; ook geprofileerde schouderbogige deuromlijsting geaccentueerd door een omlopende waterlijst. Voor de driezijdige linker erker op zware sokkel en console voorzag het bouwplan ook een eerder Franse, classicerende versie die hier net zoals de andere vensteromlijstingen is herleid tot een meer "eigentijdse" vormgeving, gemarkeerd door het dito gebruik van simili-natuursteen. Opvallende, verankerde schoorsteenschacht.

Links, lagere aanbouw geritmeerd door blinde muurnissen onder druiplijst; puntgevel met sieranker en oculus in plaats van de voorziene krulgevel.

• Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 41/ 1931.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol