erfgoedobject

Sint-Theresia Instituut

bouwkundig element
ID
51865
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51865

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Theresia Instituut
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Theresia Instituut
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalig Sint Theresia Instituut (naaischool) van Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn, opgericht in 1921 in de Werkmanskring (Kaaistraat), in 1924 in het oude kloostergebouw van de broeders van Liefde, gesloopt in 1978 en vervangen door een nieuwbouw aan de Zuidmoerstraat, thans Zuiderzon, Buitenschoolse kinderopvang.

Zuidmoerstraat nummer 136, achterin. Vroegere schoolvleugel van de Sint-Jan Berchmansschool van de broeders van Liefde, opgericht in 1894 in de tuin van de voormalige woning van pottenbakker Van Waesberghe. De woning deed dienst als klooster voor de broeders tot de verhuis in 1925 naar hun nieuwe klooster aan de overzijde van de straat (zie Zuidmoerstraat nummer 165). Intussen was met financiële steun van juffrouw Juliënne Bovijn en Sylvie Spittaels in 1914 de nieuwe broederschool, de zogenaamde Sint-Aloysiusschool, eveneens aan de overzijde van de Zuidmoerstraat, gebouwd. Het oude kloosterhuis werd in 1978 gesloopt. De schoolvleugel werd toen gebruikt door de beroepssecundaire afdeling van Onze-Lieve-Vrouw ten Doorn. Thans wordt het schoolgebouw herbestemd als "de Zuidkaai" door het OCMW voor de huisvesting van een aantal socio-culturele verenigingen.

Achterin, haaks op de straat ingeplante bakstenen schoolvleugel van veertien traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1898. Verzorgde speelplaatsgevel geritmeerd door brede rechthoekige spaarvelden waarin telkens drie venstertraveeën gevat zijn, links en rechts afgewisseld met smalle spaarvelden voor de deurtraveeën. Getoogde deuren en vensters met hardstenen hoek- en sluitstenen en dorpels. Sierankers op de pilasters op de borstwering en onder de muizentandlijst en houten kroonlijst. Recente uitbouw voor de zes middentraveeën. Vensters met nieuw schrijnwerk.

  • DE ZUTTER W. 1995: In ‘t hoofd geprent, in ’t hart gegrift, 100 Jaar Broeders van Liefde in Eeklo, Eeklo.
  • STOCKMAN L. en PILLE F. (red.) e.a. 1990: Zevenhonderdvijftig jaar Eeklo, Eeklo, 657, 666-667.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De achterin gelegen schoolvleugel, haaks gesitueerd ten opzichte van de straat, werd bij de omvorming van de site tot Welzijnscampus De Zuidkaai gerenoveerd en voorzien van een nieuwe toegang. De andere achterin gelegen schoolvleugel, parallel met de straat, werd gesloopt en vervangen door een nieuwbouw.
  • http://www.eeklo.be/bestuur_diensten/de_zuidkaai (geraadpleegd op 28 oktober 2014).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Theresia Instituut [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51865 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.